Close

Coroana dentara

O coroana dentara este un tip de restaurare dentara care acopera sau inconjoara complet un dinte sau un implant dentar. O coroana poate fi necesara in urma tratamentului de canal sau a indepartarii unei carii dentare extinsa care a subminat structura de rezistenta a dintelui. ameninta sanatatea unui dinte. Coroanele pot fi realizate din mai multe materiale, care sunt de obicei fabricate folosind metode indirecte. Coroanele sunt folosite pentru a imbunatati rezistenta sau aspectul dintilor si pentru a opri deteriorarea, dar si pentru a inlocui dintii lipsa prin intermediul puntilor dentare.

Ce este zirconiul?

Cand vine vorba de materialele din care sunt confectionate coroanele dentare, exista mai multe optiuni posibile, inclusiv ceramica si metal. O alta optiune disponibila acum este coroana de zirconiu.

Coroanele din zirconiu sunt fabricate din dioxid de zirconiu, un tip de metal foarte durabil, derivat din titan.

Beneficiile coroanei dentare din zirconiu

Rezistenta

Unele dintre cele mai mari avantaje ale coroanei de zirconiu sunt rezistenta si durabilitatea sa. Pentru a face fata presiunilor exercitate in timpul masticatiei, coroanele trebuie sa fie dintr-un material cat mai puternic, zirconiul este o alegere ideala pentru coroanele din zona posterioara a cavitatii bucale. De asemenea, aplicand ceramica peste zirconiu, il putem folosi si pe zonele frontale/estetice. Deoarece zirconiul este un material atat de puternic, medicul dentist nu va trebui sa indeparteze foarte mult tesut dentar in momentul slefuirii, prin urmare, in anumite cazuri, dintii pot fi pastrati vitali (vii) sub lucrarile dentare.

Longevitate

Datorita tehnicii CAD/CAM prin care coroanele din zirconiu sunt realizate, eroarea umana este eliminata. Drept urmare adaptarea coroanei la dintele preparat este ideala, ceea ce reduce sansele de carie secundara sau infiltratie. De aici si longevitatea lucrarilor din zirconiu.

Biocompatibilitate

Zirconiul este materialul ideal datorita biocompatibilitatii sale, ceea ce inseamna ca este mai putin probabil sa dezvoltati o reactie alergica sau retractia gingivala in cazul in care apelam la o coroana de zirconiu.

Procedura rapida

In cazul in care optati pentru o coroana de zirconiu integral(monolitic) aceasta poate fi realizata in 72 de ore, cu ajutorul tehnicilor CAD/CAM. Marele avantaj al acestei proceduri este numarul limitat de sedinte necesare finalizarii tratamentului protetic.